Cestování po světě

Naše stránky jsou pro všechny, co rádi cestují, ať už s báglem na zádech a průvodcem v ruce nebo jen po stránkách knížek a cestopisů. Všem těm přejeme příjemné počtení a zábavu.


Sýrie Jedno z největších divadel na světě v Bosře (3304)

Indie 9 miliónová metropole Dillí a její památky (5529)

Panama City na jedné straně velmi chudé, na druhé straně ultramoderní velkoměsto (4820)


NEJ FOTOGRAFIE
(15402) Usa
(15241) Indie
(14616) Čína
(11404) Keňa
(7955) Austrálie


NEJ PŘÍBĚHY
(55196) Mexiko Pozůstatky májských a koloniálních památek v Mexico City
(45183) Čína Jediná stavba viditelná z vesmíru - Velká čínská zeď
(39975) USA Socha Svobody - francouský dáreček a jeho historie
(31611) Egypt Jaká tajemství ještě před námi skrývají pyramidy v Gíze
(20915) Indie překrásné město Agra a monument lásky Tádž Mahal


HLEDEJ U NÁS
Hledej článek:
 
Hledej obrázek:
 


HLEDEJ VE SVĚTĚ
Seznam/Google:
  
 
Atlas
 


NASTAVENÍ
Přidat k oblíbeným  Přidat k oblíbeným

Nastavit tuto stránku jako domovskou  Nastavit jako výchozí

Pro rozlišení 800 * 600.
Poslední aktualizace 25.08.2004

Celkově přečteno článků 889370
  FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ
Více informací o zemiFotografie z naší cestyJak jsme se sem dostali

Mísa z hub a mletého masa z Francie

Suroviny: 1500g tvrdých hřibů nebo podobných hub, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 600g mletého masa, lžíce sušeného tymiánu, 3 lžíce sekané zelené petrželky, plátky šunky (cca 200g), strouhanka lehce namočená v mléce (cca 250 ml), sůl, mletý černý pepř, rostlinný olej, tuk na vymazání zapékací mísy.

Postup: Houby očistíme, nožičky oddělíme od klobouků a nakrájíme na plátky. Klobouky necháme vcelku. Cibuli a česnek nasekáme najemno a na oleji lehce osmažíme. Potom přidáme nakrájené nožičky a ještě krátce podusíme, přičemž vodu, kterou houby pustí necháme odpařit. Dále přidáme mleté maso, posypeme tymiánem, petrželí, opět dobře osmahneme a zahustíme strouhankou. Zapékací mísu vymažeme a začneme postupně vrstvit plátky šunky, masovou směs a klobouky hub. Pokračujeme až do spotřebování surovin. Měli bychom zakončit vrstvou klobouků. Nakonec pokapeme olejem a přikryté zapékáme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě. Podáváme horké.

Přílohy: Čerstvý chléb, vařené brambory nebo jen tak bez přílohy.

Smažený řízek s vínem a jablky a bramborový salát po francouzsku

Suroviny: Smažený řízek: vepřové řízky, na 1 porci: 1 středně velké jablko, máslo nebo margarín pro tepelnou úpravu, citrónová šťáva, 50ml bílého vína, případně cukr krupice na doslazení, na obalení: vejce a strouhanka, olej na smažení.
Bramborový salát: 150g uvařených a oloupaných brambor, 150g omyté a oškrábané mrkve a 80g stejným způsobem připraveného celeru, 80 sterilovaných sladkokyselých okurek, 40g sterilovaného nebo čerstvého hrášku, 220g jádřinců zbavených lehce navinulých jablek (nakyslých), šťáva z 1 a půl citrónu, lžíce a půl bílého vinného octa (nejlépe bylinkového), 150g majonézy nebo jogurtu či zakysané smetany (nebo kombinace podle chuti), necelé 2 lžíce worcesteru, sůl, mletý bílý pepř, případně lžička cukru na dochucení, hrst sekaných čerstvých nebo sušených bylinek (bazalka, mateřídouška).

Postup: Smažený řízek: Jednotlivé řízky naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Potom je obalíme ve vejci a strouhance a dozlatova osmažíme na oleji. Mezitím nakrájíme jablka na plátky, vložíme na rozehřáté máslo, pokapeme citrónovou šťávou, podlijeme vínem a podle chuti ještě dosladíme. Krátce podusíme, až jablka změknou. (pozor, nerozvařit na kaši!). Dušená jablka poklademe na hotové řízky a podáváme.
Bramborový salát: Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě nebo páře. Brambory nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, přidáme, mrkev, celer, hrášek, okurky a jablka – vše nakrájené opět na kostky - zalijeme zálivkou, promícháme a necháme v chladu uležet.

Zálivka: Smícháme citrónovou šťávu, worcester a ocet a vmícháme spolu se sekanými bylinkami do jogurtu či majonézy (nebo do směsi) a ochutíme solí, pepřem a cukrem.

Flambovaná ovocná směs se zmrzlinou

Suroviny: 2 kolečka kompotovaného ananasu a 2 půlky kompotovaných broskví, 2 větší půlky banánu, 5 lžic vhodného ovocného likéru , 5 lžic koňaku, 300 g vanilkové zmrzliny, půlka pomeranče a půlka citrónu, 50 g cukru krupice, 50 g másla.

Postup: Banány nakrájíme na větší kousky, broskve i ananas necháme vcelku (půlky i kolečka). Na nerezové pánvi si připravíme karamel z másla a cukru, zalijeme citrónovou, pomerančovou šťávou a zakápneme likérem. Potom přidáme kousky ovoce, které lehce obrátíme v karamelu s ovocnou šťávou a likérem a krátce prohřejeme. Nakonec polijeme nahřátým koňakem a zapálíme. Na servírovací talířky rozložíme kopečky tuhé zmrzliny, obložíme ovocem a přelijeme hořící šťávou.

Poznámka: Tento dezert můžeme dělat i z jednotlivých druhů ovoce, s různými likéry podle chuti (např. banánový nebo třešňový, pomerančový likér) a jinými zmrzlinami či jejich kombinací (např. oříšková, pistáciová, mandlová apod.).

Smažený žralok z Biarritzu

Suroviny: Čerstvé žampióny, žraločí maso, máslo, hladká mouka, mléko, sůl, krupice, vaječné žloutky, citrónová šťáva, bílá veka, slunečnicový olej.

Postup: Žampióny oloupeme, nakrájíme najemno, osolíme a podusíme na másle. Zahustíme bešamelovou omáčkou připravenou z mouky, másla a teplého mléka zakápnutou troškou citrónové šťávy. Žraločí řízky nakrájíme na malé, ale vyšší řízky. Do každého podélně vyřízneme kapsu, kterou naplníme dušenými žampióny s bešamelem. Uzavřeme jehlou nebo párátky a osolíme. Potíráme hustou omáčkou z krupice rozvařené v teplém mléce a mimo tepelný zdroj vmíchanými žloutky a obalujeme ve vláčné nastrouhané vece. Usmažíme dozlatova na oleji.

Přílohy: Bramborové krokety s čerstvými bylinkami nebo pečené či smažené pusinky z bramborové kaše sypané parmezánem (sýrem na strouhání).

Roláda z brokolice

Suroviny: 500 g omyté a očištěné brokolice, 3 žloutky, sníh ze 3 bílků, 3 lžíce hrubé mouky a ještě trochu na vysypání pekáče, sůl, 4-5 vajec, 1 velká cibule, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, olivový olej.

Postup: Brokolici nasekáme najemno a spaříme v osolené vodě nebo páře do poloměkka, necháme okapat a vychladnout. Potom promícháme v hlubší misce se žloutky a moukou, osolíme, posypeme muškátovým oříškem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme v asi 1 - 2 centimetrové vrstvě na máslem vymazaný a hrubou mouku vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 10 - 15 minut. Mezitím si připravíme náplň: Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na olivovém oleji, přidáme vidličkou rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a usmažíme na velmi řídko. Vejce nesmí ztuhnout, aby šly rovnoměrně rozprostřít po brokolicovém těstě. Vaječnou náplň rozložíme na těsto a opatrně sbalíme do rolády.

Přílohy: Vařený brambor a nebo jen tak jako teplý předkrm.

Poznámka: Podáváme přelité žampiónovou (bešamel s na másle podušenými žampióny dochucený citrónovou šťávou) nebo česnekovou (bešamel promíchaný s lisovaným čenekem) omáčkou a posypeme strouhaným sýrem (nemusí být).

Smažené brambory na víně

Suroviny: 500 g zhruba stejně velkých menších (omytých a osušených) brambor, přírodní suché bílé víno, 4 vejce, 4 lžíce hladké mouky, sůl, olej.

Postup: Brambory oloupeme, vložíme do kastrolu, zalijeme dostatečně vínem, osolíme a uvaříme do měkka (ne jako na kaši). Slijeme je (víno můžeme uschovat k dalšímu vaření na podlévání) a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na silnější plátky, jednotlivě namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Těstíčko: Ušleháme sníh ze čtyř bílků, osolíme, opatrně zašleháme žloutky a zlehka vpracujeme 4 lžíce hladké mouky, až vznikne hladké nadýchané těstíčko.

Poznámka: Podáváme jako přílohu k minutkám, pečenému masu a drůbeži.

NOVINKY:
25.8.2004
Nové fotky z naší cesty do Hedvábné stezce - Čína červen 2004

25.8.2004
Jsme zpět s mesíční cesty po Číně a je tu pár nových příběhů

10.5.2004
Tak a jsou tu nové příběhy z černé Afriky a jihovýchodní Asie

18.1.2004
Dodělal jsme nový Design, jak jsme sliboval a jako přídavek pár nových příběhů z Jižní Ameriky

13.1.2004
Pracuji na novém Designu

20.10.2003
Našel jsme si konečně čas a přidal jsem pár příběhů z našeho cestování po Asii a Americe

02.08.2003
Nové fotky z naší cesty do černé Afriky - Keňa, která se uskutečnila v červnu a červenci, BIG 5, safari, lidé, příroda, moře (255 fotek)

21.06.2003
Další příběhy z cestování po Indii

02.05.2003
Nové fotky z Maďarska - putování kolem Balatonu, termální lázně Heviz(54)

01.04.2003
Nové příběhy z cestování Indie, Thajsko, Střední Východ, ...

KUCHAŘKA:
Francouské speciality

Indická kuchyně

Pálivá mexická kuchyně

Americký Fast Food

PŘIŠTĚ:
Měsíční putování po Číně, budhistické chrámy, Čínská Zeď, svaté pohoří Wutai, uzbekové a kyrgyjci, přejezd pouští Taklamakan a 7 tisícové vrcholy u hranic s Pákistánem

Půlročním putování po Indických horách, pouštích a památkách

Objevování jihovýchodní Asie, thajské chrámy, indonézské ostrovy a džungle Malajsie

Tříměsíční stop po Austrálii, z Outbacku až na Gold Coast

ODKAZY:
Fotografie z Afriky a Blízkého Východu

Fotografie z Asie a Austrálie

N.Geographic

KOKTEJL

LIDÉ A ZEME

Stránky Cestování ve světě jsou na Internetu od 10. 12. 2002
O nás   Kontakt
Copyright © 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 Cestování po světě