Cestování po světě

Naše stránky jsou pro všechny, co rádi cestují, ať už s báglem na zádech a průvodcem v ruce nebo jen po stránkách knížek a cestopisů. Všem těm přejeme příjemné počtení a zábavu.


Guatemala největší majské město Tikal zapomenuté v guatemalské džungli (6520)

Mexiko nikde jinde se neobětovalo tolik zajatců jako v Chichén Itzá (7033)

Thajsko Golden Tringle, černé opium a hora Doi Tung (7556)


NEJ FOTOGRAFIE
(15353) Usa
(15111) Indie
(14569) Čína
(11346) Keňa
(7869) Austrálie


NEJ PŘÍBĚHY
(54399) Mexiko Pozůstatky májských a koloniálních památek v Mexico City
(44305) Čína Jediná stavba viditelná z vesmíru - Velká čínská zeď
(38384) USA Socha Svobody - francouský dáreček a jeho historie
(30645) Egypt Jaká tajemství ještě před námi skrývají pyramidy v Gíze
(20124) Indie překrásné město Agra a monument lásky Tádž Mahal


HLEDEJ U NÁS
Hledej článek:
 
Hledej obrázek:
 


HLEDEJ VE SVĚTĚ
Seznam/Google:
  
 
Atlas
 


NASTAVENÍ
Přidat k oblíbeným  Přidat k oblíbeným

Nastavit tuto stránku jako domovskou  Nastavit jako výchozí

Pro rozlišení 800 * 600.
Poslední aktualizace 25.08.2004

Celkově přečteno článků 843454
  FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ
Více informací o zemiFotografie z naší cestyJak jsme se sem dostali

Mísa z hub a mletého masa z Francie

Suroviny: 1500g tvrdých hřibů nebo podobných hub, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 600g mletého masa, lžíce sušeného tymiánu, 3 lžíce sekané zelené petrželky, plátky šunky (cca 200g), strouhanka lehce namočená v mléce (cca 250 ml), sůl, mletý černý pepř, rostlinný olej, tuk na vymazání zapékací mísy.

Postup: Houby očistíme, nožičky oddělíme od klobouků a nakrájíme na plátky. Klobouky necháme vcelku. Cibuli a česnek nasekáme najemno a na oleji lehce osmažíme. Potom přidáme nakrájené nožičky a ještě krátce podusíme, přičemž vodu, kterou houby pustí necháme odpařit. Dále přidáme mleté maso, posypeme tymiánem, petrželí, opět dobře osmahneme a zahustíme strouhankou. Zapékací mísu vymažeme a začneme postupně vrstvit plátky šunky, masovou směs a klobouky hub. Pokračujeme až do spotřebování surovin. Měli bychom zakončit vrstvou klobouků. Nakonec pokapeme olejem a přikryté zapékáme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě. Podáváme horké.

Přílohy: Čerstvý chléb, vařené brambory nebo jen tak bez přílohy.

Smažený řízek s vínem a jablky a bramborový salát po francouzsku

Suroviny: Smažený řízek: vepřové řízky, na 1 porci: 1 středně velké jablko, máslo nebo margarín pro tepelnou úpravu, citrónová šťáva, 50ml bílého vína, případně cukr krupice na doslazení, na obalení: vejce a strouhanka, olej na smažení.
Bramborový salát: 150g uvařených a oloupaných brambor, 150g omyté a oškrábané mrkve a 80g stejným způsobem připraveného celeru, 80 sterilovaných sladkokyselých okurek, 40g sterilovaného nebo čerstvého hrášku, 220g jádřinců zbavených lehce navinulých jablek (nakyslých), šťáva z 1 a půl citrónu, lžíce a půl bílého vinného octa (nejlépe bylinkového), 150g majonézy nebo jogurtu či zakysané smetany (nebo kombinace podle chuti), necelé 2 lžíce worcesteru, sůl, mletý bílý pepř, případně lžička cukru na dochucení, hrst sekaných čerstvých nebo sušených bylinek (bazalka, mateřídouška).

Postup: Smažený řízek: Jednotlivé řízky naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Potom je obalíme ve vejci a strouhance a dozlatova osmažíme na oleji. Mezitím nakrájíme jablka na plátky, vložíme na rozehřáté máslo, pokapeme citrónovou šťávou, podlijeme vínem a podle chuti ještě dosladíme. Krátce podusíme, až jablka změknou. (pozor, nerozvařit na kaši!). Dušená jablka poklademe na hotové řízky a podáváme.
Bramborový salát: Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě nebo páře. Brambory nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, přidáme, mrkev, celer, hrášek, okurky a jablka – vše nakrájené opět na kostky - zalijeme zálivkou, promícháme a necháme v chladu uležet.

Zálivka: Smícháme citrónovou šťávu, worcester a ocet a vmícháme spolu se sekanými bylinkami do jogurtu či majonézy (nebo do směsi) a ochutíme solí, pepřem a cukrem.

Flambovaná ovocná směs se zmrzlinou

Suroviny: 2 kolečka kompotovaného ananasu a 2 půlky kompotovaných broskví, 2 větší půlky banánu, 5 lžic vhodného ovocného likéru , 5 lžic koňaku, 300 g vanilkové zmrzliny, půlka pomeranče a půlka citrónu, 50 g cukru krupice, 50 g másla.

Postup: Banány nakrájíme na větší kousky, broskve i ananas necháme vcelku (půlky i kolečka). Na nerezové pánvi si připravíme karamel z másla a cukru, zalijeme citrónovou, pomerančovou šťávou a zakápneme likérem. Potom přidáme kousky ovoce, které lehce obrátíme v karamelu s ovocnou šťávou a likérem a krátce prohřejeme. Nakonec polijeme nahřátým koňakem a zapálíme. Na servírovací talířky rozložíme kopečky tuhé zmrzliny, obložíme ovocem a přelijeme hořící šťávou.

Poznámka: Tento dezert můžeme dělat i z jednotlivých druhů ovoce, s různými likéry podle chuti (např. banánový nebo třešňový, pomerančový likér) a jinými zmrzlinami či jejich kombinací (např. oříšková, pistáciová, mandlová apod.).

Smažený žralok z Biarritzu

Suroviny: Čerstvé žampióny, žraločí maso, máslo, hladká mouka, mléko, sůl, krupice, vaječné žloutky, citrónová šťáva, bílá veka, slunečnicový olej.

Postup: Žampióny oloupeme, nakrájíme najemno, osolíme a podusíme na másle. Zahustíme bešamelovou omáčkou připravenou z mouky, másla a teplého mléka zakápnutou troškou citrónové šťávy. Žraločí řízky nakrájíme na malé, ale vyšší řízky. Do každého podélně vyřízneme kapsu, kterou naplníme dušenými žampióny s bešamelem. Uzavřeme jehlou nebo párátky a osolíme. Potíráme hustou omáčkou z krupice rozvařené v teplém mléce a mimo tepelný zdroj vmíchanými žloutky a obalujeme ve vláčné nastrouhané vece. Usmažíme dozlatova na oleji.

Přílohy: Bramborové krokety s čerstvými bylinkami nebo pečené či smažené pusinky z bramborové kaše sypané parmezánem (sýrem na strouhání).

Roláda z brokolice

Suroviny: 500 g omyté a očištěné brokolice, 3 žloutky, sníh ze 3 bílků, 3 lžíce hrubé mouky a ještě trochu na vysypání pekáče, sůl, 4-5 vajec, 1 velká cibule, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, olivový olej.

Postup: Brokolici nasekáme najemno a spaříme v osolené vodě nebo páře do poloměkka, necháme okapat a vychladnout. Potom promícháme v hlubší misce se žloutky a moukou, osolíme, posypeme muškátovým oříškem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme v asi 1 - 2 centimetrové vrstvě na máslem vymazaný a hrubou mouku vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 10 - 15 minut. Mezitím si připravíme náplň: Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na olivovém oleji, přidáme vidličkou rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a usmažíme na velmi řídko. Vejce nesmí ztuhnout, aby šly rovnoměrně rozprostřít po brokolicovém těstě. Vaječnou náplň rozložíme na těsto a opatrně sbalíme do rolády.

Přílohy: Vařený brambor a nebo jen tak jako teplý předkrm.

Poznámka: Podáváme přelité žampiónovou (bešamel s na másle podušenými žampióny dochucený citrónovou šťávou) nebo česnekovou (bešamel promíchaný s lisovaným čenekem) omáčkou a posypeme strouhaným sýrem (nemusí být).

Smažené brambory na víně

Suroviny: 500 g zhruba stejně velkých menších (omytých a osušených) brambor, přírodní suché bílé víno, 4 vejce, 4 lžíce hladké mouky, sůl, olej.

Postup: Brambory oloupeme, vložíme do kastrolu, zalijeme dostatečně vínem, osolíme a uvaříme do měkka (ne jako na kaši). Slijeme je (víno můžeme uschovat k dalšímu vaření na podlévání) a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na silnější plátky, jednotlivě namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Těstíčko: Ušleháme sníh ze čtyř bílků, osolíme, opatrně zašleháme žloutky a zlehka vpracujeme 4 lžíce hladké mouky, až vznikne hladké nadýchané těstíčko.

Poznámka: Podáváme jako přílohu k minutkám, pečenému masu a drůbeži.

NOVINKY:
25.8.2004
Nové fotky z naší cesty do Hedvábné stezce - Čína červen 2004

25.8.2004
Jsme zpět s mesíční cesty po Číně a je tu pár nových příběhů

10.5.2004
Tak a jsou tu nové příběhy z černé Afriky a jihovýchodní Asie

18.1.2004
Dodělal jsme nový Design, jak jsme sliboval a jako přídavek pár nových příběhů z Jižní Ameriky

13.1.2004
Pracuji na novém Designu

20.10.2003
Našel jsme si konečně čas a přidal jsem pár příběhů z našeho cestování po Asii a Americe

02.08.2003
Nové fotky z naší cesty do černé Afriky - Keňa, která se uskutečnila v červnu a červenci, BIG 5, safari, lidé, příroda, moře (255 fotek)

21.06.2003
Další příběhy z cestování po Indii

02.05.2003
Nové fotky z Maďarska - putování kolem Balatonu, termální lázně Heviz(54)

01.04.2003
Nové příběhy z cestování Indie, Thajsko, Střední Východ, ...

KUCHAŘKA:
Francouské speciality

Indická kuchyně

Pálivá mexická kuchyně

Americký Fast Food

PŘIŠTĚ:
Měsíční putování po Číně, budhistické chrámy, Čínská Zeď, svaté pohoří Wutai, uzbekové a kyrgyjci, přejezd pouští Taklamakan a 7 tisícové vrcholy u hranic s Pákistánem

Půlročním putování po Indických horách, pouštích a památkách

Objevování jihovýchodní Asie, thajské chrámy, indonézské ostrovy a džungle Malajsie

Tříměsíční stop po Austrálii, z Outbacku až na Gold Coast

ODKAZY:
Fotografie z Afriky a Blízkého Východu

Fotografie z Asie a Austrálie

N.Geographic

KOKTEJL

LIDÉ A ZEME

Stránky Cestování ve světě jsou na Internetu od 10. 12. 2002
O nás   Kontakt
Copyright © 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 Cestování po světě