Cestování po světě

Naše stránky jsou pro všechny, co rádi cestují, ať už s báglem na zádech a průvodcem v ruce nebo jen po stránkách knížek a cestopisů. Všem těm přejeme příjemné počtení a zábavu.


Kostarika hlavní město San José a jeho okolí (4945)

Mexiko - Pláže v Acapulcu, pyramida v Cholule a stříbrné město Texco (4975)

Indonésie Bali a terasová rýžová pole, překrásné tanečnice a tisíce chrámů (7887)


NEJ FOTOGRAFIE
(15355) Usa
(15153) Indie
(14571) Čína
(11348) Keňa
(7873) Austrálie


NEJ PŘÍBĚHY
(54589) Mexiko Pozůstatky májských a koloniálních památek v Mexico City
(44422) Čína Jediná stavba viditelná z vesmíru - Velká čínská zeď
(38668) USA Socha Svobody - francouský dáreček a jeho historie
(30818) Egypt Jaká tajemství ještě před námi skrývají pyramidy v Gíze
(20301) Indie překrásné město Agra a monument lásky Tádž Mahal


HLEDEJ U NÁS
Hledej článek:
 
Hledej obrázek:
 


HLEDEJ VE SVĚTĚ
Seznam/Google:
  
 
Atlas
 


NASTAVENÍ
Přidat k oblíbeným  Přidat k oblíbeným

Nastavit tuto stránku jako domovskou  Nastavit jako výchozí

Pro rozlišení 800 * 600.
Poslední aktualizace 25.08.2004

Celkově přečteno článků 851812
  INDICKÁ KUCHYNĚ
Více informací o zemiFotografie z naší cestyJak jsme se sem dostali

Rýže s mrkví, ořechy a kokosem

Suroviny: 300 g rýže, 120 g strouhaného kokosu, 150 g strouhané mrkve, půl lžičky kardamomu, 100 g oříšků kešu, 60 g rozinek, 100 g cukru, 30 g másla, půl lžičky šafránu (nebo kurkumy), olej. Podáváme jako teplý moučník.

Postup: Rýži důkladně propereme ve vodě, aby se zbavila přebytečného škrobu, podusíme ji doměkka a uchováme v teple. Mrkev s kokosem opražíme na trošce oleje a přimícháme do rýže. Dále lehce opražíme nahrubo nasekané kešu oříšky, rozinky a kardamom. Též přimícháme do rýže. Šafrán utřeme s máslem a cukrem a spojíme s rýžovou směsí.

Poznámka: Podáváme teplé jako moučník. Místo kešu oříšků můžeme použít i mandle, vlašské či lískové oříšky a nebo jejich směs.

Kuře v jogurtu

Suroviny: 500 g vykostěného kuřecího masa, 400 g cibule, 200 g rajčat, 4-6 stroužků česneku, 300 ml bílého jogurtu, zázvor, chilli (nebo sladká mletá paprika), kari koření, drcený kmín, koriandr, sůl, olej.

Postup: Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, okořeníme částí koření a opečeme na oleji. Přidáme česnek nakrájený na plátky, cibuli nahrubo, oloupaná rajčata, veškeré zbylé koření. Dusíme přikryté doměkka. Těsně před konce přilijeme bílý jogurt, promícháme a provaříme, ozdobíme krájenými rajčaty a podáváme.

Přílohy: Dušená rýže.

Rýžový salát

Suroviny: 300 g dušené rýže, 4 rajčata, 1 červená cibule, lžíce sekaného čerstvého koriandru, vrchovatá lžíce mandlových plátků, 4 lžíce kvalitního slunečnicového oleje, mletý bílý pepř, 3 stroužky česneku, lžíce balzamového octa (v nouzi červený vinný), lžička cukru krupice.

Postup: Hotovou rýži vychladíme a v míse smícháme s jemně nakrájenou cibulí, mandlovými plátky a oloupanými a na kostičky nakrájenými rajčaty. Mezitím si připravíme zálivku z octa, cukru, lisovaného česneku, oleje soli a pepře, nalijeme ji na rýži. Promícháme a necháme vychladit. Podáváme sypané čerstvým sekaným koriandrem (petrželkou).

Čukunda kofta

Suroviny:1 kg červené řepy, hladká mouka, mletý koriandr, masála, čili, mletý zázvor, sůl, olej na smažení

Postup:Červenou řepu okrájíme a polovinu nastrouháme na jemnějším a polovinu na hrubším struhadle. Promícháme s hladkou moukou, kořením a solí ve směs, ze které jdou hníst kuličky o průměru asi 3,5 cm. Rozpálíme olej, vložíme kuličky na drátěné síto, ponoříme do oleje a nejprve smažíme zprudka, aby se vytvořila křupavá kůrka, potom zvolna do propečení. Kuličky necháme odkapat na papírových ubrouscích.

Čapátí

Suroviny:Celozrnná pšeničná mouka (popřípadě hrubá mouka), sůl, horká voda, trochu mletého kmínu, pepř, roztavené máslo

Postup:Smícháme postupně mouku s vodou, až dostaneme měkké těsto, které necháme asi hodinu přikryté odležet. Poprášíme vál moukou a z těsta uděláme váleček. Z něj krájíme kousky o průměru asi 3,5 cm. Ty vyválíme na placky, které mají být co nejtenčí. Rozehřejeme speciální plotýnku s držákem (v Indii se nazývá tava) nebo jakoukoli jinou litinovou plotýnku. Na ni položíme čapátí. Zahříváme postupně na obou stranách, než se objeví bubliny. Potom vezmeme placku do kleští a přidržíme ji nad přímým plamenem hořáku. Začne se velmi nafukovat. Musíme dávat pozor a obracet ji, aby se nepřipálila. Když se mírně osmahne, odsuneme ji a potřeme rozpuštěným máslem mašlovačkou z obou stran. Hotové čapátí klademe do mísy a přikryjeme čistou utěrkou, aby zůstaly teplé.

Krupičná halva

Suroviny:1 díl hrubé pšeničné krupice, 1 - 2 díly cukru, 4 díly vody, asi 0,5 dílu másla, rozinky, oříšky, hřebíček, skořice, kardamom, jablka

Z nespočtu sladkostí, které Indové dokáží vykouzlit, zde uvedeme jen halvu a sladké kuličky. Halva může být i mrkvová, banánová, mandlová aj. Všechny jsou nesmírně dobré.

Postup:V jednom hrnci dáme vařit vodu s cukrem, kořením a rozkrájenými jablky (hruškami či jiným tvrdým ovocem). V druhém, větším hrnci (protože halva ke konci velmi nabude) rozpustíme máslo nebo ghí, přidáme nasekané oříšky nebo kokos, spařené rozinky a krupici. Na mírném ohni za stálého míchání pražíme do zlatova, až krupice křupe jak čerstvý sníh. Potom pomalu vléváme za stálého míchání obsah druhého hrnce. Dávejte velký pozor, protože to bude prskat. Když vše postupně vlijeme do krupice, mícháme až směs zhoustne a odlepuje se od stěn hrnce. Po vychladnutí je možné halvu vyklopit na talíř, ozdobit bílým jogurtem a krájet jako dort.

Lassi

Suroviny:Plnotučné mléko, bílý jogurt, kompot z měkkého ovoce (meruňky, švestky, popřípadě třešně), cukr, skořice, kardamom, muškátový oříšek, popřípadě strouhaný kokos nebo mleté oříšky

Postup:Ve džbánu nebo kameninovém hrnci vmícháme do jogurtu či jogurtů (podle toho jak chceme mít nápoj hustý) všechny složky kromě mléka až vytvoříme homogenní směs. Potom ji zředíme mlékem a dobře rozmícháme. Totéž můžeme provést v mixéru. Nápoj přikryjeme a dáme zchladit do ledničky. Před podáváním ho opět dobře promícháme. Je dobré se ho trochu napít před začátkem jídla a nechat si trochu na zakončení hostiny. Je všemi nesmírně oblíben. Jogurt s mlékem je možno udělat též na slano, to se potom nazývá dahí. Přidává se trochu soli, drceného kmínu a pepře. Velmi často se pije, protože dobře sráží pálivou chuť jídla.

Kořeněný čaj s mlékem

Suroviny:Černý nebo lépe zelený čaj, smetana nebo mléko, cukr, hřebíček, zázvor, skořice, kardamom, nové koření, celá černý pepř, fenykl nebo indická čajová masála, bobkový list

Postup:Jsou různé způsoby jak Indové své nesmírně dobré čaje vaří, ale nejčastějši vše smíchají dohromady a různě dlouho (ale alespoň 10 minut) povaří, přecedí a s chutí popijí. Není nutné dávat všechno koření, ale vyzkoušet si, co nám vyhovuje. Aby nebyl čaj příliš silný, tak lze vařit vodu s kořením zvlášť, výluh nalít do konvice s čajem a mlékem a potom přecedit. Nebo si Indové často udělají silný čajový výluh, který vlévají do horkého mléka vařeného ve vodní lázni. Všechny způsoby jsou vhodné a výsledek je vždy lahodný.

Plněná parátha

Suroviny:50 dkg polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, sůl

Náplň: 1 cibule nebo pórek, malý květák, 1 kg brambor, kmín, garam masála, černé hořčičné semínko, sůl, 1 mrkev

Náplň: Na oleji nejprve osmahneme kmín a černé hořčičné semínko (může být i žluté), pak přidáme nadrobno nakrájený pórek nebo cibuli a nakonec garam masálu, nastrouhanou mrkev, květák, nastrouhané syrové brambory a rajský protlak. Vše zalijeme trochou vody a podusíme do měkka.

Postup:Placky připravíme stejným způsobem jako čapátí. Náplň dáme doprostřed placek, okraje navlhčíme vodou, přiklopíme další plackou a okraje pečlivě spojíme. Pečeme na suché pánvi, nejprve z obou stran na sucho, pak potřeme obě strany jemně olejem. Často obracíme. Náplň můžeme obměňovat, například brambory se špenátem (lepší je čerstvý špenát), nebo brambory se zelím. Můžeme také naplnit jen jednu polovinu placky a přeložit ji.

Hrachový dál

Suroviny:20 dkg hrachu, pórek, 15 dkg rajčat, černá hořčičná semínka, koriandr (i celý), kmín, 2 ks bobkových listů, citrón nebo sušené mango, dobromysl, majoránka, špetku asafoetidy, sůl, kurkuma, sladká paprika, zázvor

Postup:Nejprve uvaříme do měkka předem namočený hrách s 2 bobkovými listy, kmínem a trochou zázvoru. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme kmín, černé hořčičné semínko a ostatní mletá koření vložíme o něco později (až začnou semínka kmínu a hořčičného semínka vyskakovat). Pak vložíme nakrájený pórek a ihned podlijeme trochou vody, aby vyčpěla jeho vůně. Dále přidáme garam masálu nebo karí, pokrájená rajčata (nebo nějakou kořenovou zeleninu) a podlijeme podle potřeby lžící vody. Nakonec smícháme s hrachem, přidáme sůl, majoránku, dobromysl, citrónovou šťávu nebo mangový prášek (kolečko citrónu můžeme přidat až při servírování). Touto směsí poléváme vařenou rýži. Hustější dál můžeme podávat i k čapátí.

Čočkový dál

Suroviny:20 dkg čočky, pórek nebo 1 cibule, místo ní lze použít asafoetidu, 3 rajská jablíčka nebo protlak nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), sůl, kurkuma, kmín, zázvor, bobkový list, černé hořčičné semínko, citrón

Postup:Nejprve uvaříme do měkka předem namočenou čočku ve dvojnásobném množství vody spolu s bobkovým listem, zázvorem, kmínem a kurkumou. Na oleji "otevřeme" hořčičná semínka (tj. až začnou vyskakovat), přidáme pórek s trochou vody, další koření, rajská jablíčka nebo postrouhanou kořenou zeleninu. Vše promícháme a krátce podusíme. Nakonec smícháme s vařenou lehce "rozšťouchnanou" čočkou a zakapeme citrónovou šťávou.

Fazolový dál

Suroviny:20 dkg namočených fazolí, tuk, kmín, garam masála, paprika, 2 rajská jablíčka nebo nastrouhaná kořenová zelenina dle sezóny, saturejka, bazalka, sůl, kurkuma, černé hořčičné semínko, sladká paprika, špetka chilli

Postup:Uvařené dopředu namočené fazole (např. velice léčivé pro ledviny azuki) vařené spolu s kořením osolíme, rozšťoucháme a ke konci varu dáme vařit nastrouhanou kořenovou zeleninu. Pak přidáme saturejku, bazalku, případně majoránku. Dozdobíme nakrájenou petrželkou.

Sabdží z brambor, květáku a mrkve

Suroviny:40 dkg brambor, 1 květák, 15 dkg mrkve, bobkový list, kmín, paprika, kurkuma, černé hořčičné semínko, koriandr, rajský protlak, citrónová šťáva

Postup:Na oleji nejprve osmahneme koření, pak přidáme nakrájené syrové brambory a bobkový list. Zhruba po 3 minutách přidáme na kolečka nakrájenou mrkev (petržel, celer), rozebrané hlavičky květáku a společně osmahneme. Nakonec vmícháme rajský protlak. Dusíme. Na schládlé nakapeme trošku citrónové šťávy, aby se zvýraznila chuť zeleniny. Místo mrkve můžeme použít na kostečky nakrájenou dýni, cuketu nebo rozebranou brokolici (tu vaříme úplně ke konci).

Houbové sabdží

Suroviny:40 dkg brambor, 40 dkg hub (nejlépe se hodí žampiony), pórek, 1 lžíce rajského protlaku, karí, garam masála, koriandr, kmín, černé hořčičné semínko, kurkuma, zázvor, chilli, sůl

Postup:V rozpáleném oleji nejprve osmahneme na mírném ohni nakrájené houby. Ty potom vyndáme a v tomtéž oleji osmahneme černé hořčičné semínko, koriandr a kmín, po chvíli přidáme pórek s troškou vody. Pak vložíme pokrájené syrové brambory. Po 3 minutách přidáme další koření - kurkumu, papriku, chilli, zázvor, garam masálu a karí a již připravené restované houby. Občas mícháme a dle potřeby přidáváme po lžičkách vodu. Dusíme do změknutí.

NOVINKY:
25.8.2004
Nové fotky z naší cesty do Hedvábné stezce - Čína červen 2004

25.8.2004
Jsme zpět s mesíční cesty po Číně a je tu pár nových příběhů

10.5.2004
Tak a jsou tu nové příběhy z černé Afriky a jihovýchodní Asie

18.1.2004
Dodělal jsme nový Design, jak jsme sliboval a jako přídavek pár nových příběhů z Jižní Ameriky

13.1.2004
Pracuji na novém Designu

20.10.2003
Našel jsme si konečně čas a přidal jsem pár příběhů z našeho cestování po Asii a Americe

02.08.2003
Nové fotky z naší cesty do černé Afriky - Keňa, která se uskutečnila v červnu a červenci, BIG 5, safari, lidé, příroda, moře (255 fotek)

21.06.2003
Další příběhy z cestování po Indii

02.05.2003
Nové fotky z Maďarska - putování kolem Balatonu, termální lázně Heviz(54)

01.04.2003
Nové příběhy z cestování Indie, Thajsko, Střední Východ, ...

KUCHAŘKA:
Francouské speciality

Indická kuchyně

Pálivá mexická kuchyně

Americký Fast Food

PŘIŠTĚ:
Měsíční putování po Číně, budhistické chrámy, Čínská Zeď, svaté pohoří Wutai, uzbekové a kyrgyjci, přejezd pouští Taklamakan a 7 tisícové vrcholy u hranic s Pákistánem

Půlročním putování po Indických horách, pouštích a památkách

Objevování jihovýchodní Asie, thajské chrámy, indonézské ostrovy a džungle Malajsie

Tříměsíční stop po Austrálii, z Outbacku až na Gold Coast

ODKAZY:
Fotografie z Afriky a Blízkého Východu

Fotografie z Asie a Austrálie

N.Geographic

KOKTEJL

LIDÉ A ZEME

Stránky Cestování ve světě jsou na Internetu od 10. 12. 2002
O nás   Kontakt
Copyright © 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 Cestování po světě