Cestování po světě

Naše stránky jsou pro všechny, co rádi cestují, ať už s báglem na zádech a průvodcem v ruce nebo jen po stránkách knížek a cestopisů. Všem těm přejeme příjemné počtení a zábavu.


USA Tisíce let gigantické sekvoje v Sequoia a Kings Canyon národním parku (6619)

Sýrie Damašek, oáza uprostřed pouště (9175)

Mexiko pyramidu v Uxmalu postavil hrbatý kouzelník trpasličího vzrůstu za tři dny (4737)


NEJ FOTOGRAFIE
(15353) Usa
(15111) Indie
(14569) Čína
(11346) Keňa
(7869) Austrálie


NEJ PŘÍBĚHY
(54399) Mexiko Pozůstatky májských a koloniálních památek v Mexico City
(44305) Čína Jediná stavba viditelná z vesmíru - Velká čínská zeď
(38384) USA Socha Svobody - francouský dáreček a jeho historie
(30645) Egypt Jaká tajemství ještě před námi skrývají pyramidy v Gíze
(20124) Indie překrásné město Agra a monument lásky Tádž Mahal


HLEDEJ U NÁS
Hledej článek:
 
Hledej obrázek:
 


HLEDEJ VE SVĚTĚ
Seznam/Google:
  
 
Atlas
 


NASTAVENÍ
Přidat k oblíbeným  Přidat k oblíbeným

Nastavit tuto stránku jako domovskou  Nastavit jako výchozí

Pro rozlišení 800 * 600.
Poslední aktualizace 25.08.2004

Celkově přečteno článků 843454
  PÁLIVÁ MEXICKÁ KUCHYNĚ
Více informací o zemiFotografie z naší cestyJak jsme se sem dostali

Aztécká čokoláda a Tequilové svítání

Suroviny:Aztécká čokoláda: Mléko, polovina množství scezené zrnkové kávy, cukr krupice, celá skořice, muškátový oříšek, hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření. (Recept je orientační, bez udání přesných dávek).
Tequilové svítání: 1 díl tequily, půl dílu citrónové nebo limetové šťávy, 2 díly pomerančové šťávy (džusu), ostružiny, borůvky nebo černý rybíz na ozdobu (v nouzi kompotované), drcený led

Postup: Aztécká čokoláda: Mléko svaříme s cukrem a skořicí, přidáme scezenou zrnkovou kávu a trošku muškátového oříšku. Vyjmeme skořici, přisypeme strouhanou čokoládu a za stálého míchání svaříme, až se čokoláda rozpustí a pěkně začne pěnit. Podáváme teplé, ne horké.
Tequilové svítání: Širokou sklenici na stopce naplníme asi ze dvou třetin drceným ledem, zalijeme postupně tequilou, pomerančovou a následně limetovou (citrónovou) šťávou. Na povrchu zdobíme ovocem. Ihned podáváme.

"Mexický chléb" - kukuřičné placky Tortilas

Suroviny: 500 g kukuřičné mouky (v nouzi pšeničné hladké), 13 g sádla, vlažná voda.

Postup: Z mouky, sádla a vlažné vody si připravíme těsto jako na nudle, z něj uhněteme kuličky a vyvalíme je dotenka. Pečeme na suchém rozpáleném plechu v troubě, až se na povrchu vytvoří hnědé puchýřky. Plníme různými masovými, zeleninovými, rybími (včetně mořských plodů) směsmi, šunkou, sýrem apod., a nebo podáváme jako přílohu k většině pokrmů, kde bychom použili chléb nebo brambory.

Poznámka: Chceme-li se co nejvíce přiblížit původnímu receptu, postupujeme asi takto : Namočíme 1 kilogram čerstvých kukuřičných zrn (přibližně na půl dne), přidáme 50 g vyhašeného vápna (nebo jedlé sody) a v téže vodě vaříme až do úplného změknutí. Potom vodu slijeme, zrna propláchneme studenou vodou a důkladně (podle potřeby i vícekrát) semeleme v mlýnku na maso na hustou kaši. Z kaše vyválíme velmi tenké placky a pečeme na suchém plechu na dřevěném uhlí. Nemáme-li čerstvá zrna, můžeme použít i z konzervy, pak už nevaříme.

Chilli omáčka

Suroviny: 1 kg spařených a oloupaných rajčat, 80 dkg cibule, 10 zelených paprik i se semínky, 4 feferonky nebo pálivé papričky, vrchovatá lžička mletého zázvoru, 15 kuliček nového koření, 4 hřebíčky, lžička mleté skořice, vrchovatá lžička mleté papriky, 2 lžičky soli, asi 4dcl olivového oleje, 8 dcl kvalitního bylinkového octa, 4dcl cukru krupice.

Postup: Veškerou zeleninu nahrubo nakrájíme, podusíme doměkka na části oleje, přidáme koření, ocet, cukr, zbylý olej a vaříme do zhoustnutí cca 1 hodinu. Poznámka: Podáváme k rybám, minutkám i pečenému masu.

Zapečená kukuřice s vejci

Suroviny: 4 kukuřičné klasy, 16 vajec, 4 středně velké cibule, 400 g rajčat, 400 g zelených paprik i se semínky, olivový olej, sůl, hrubě drcený pepř.

Postup: Na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, papriku na nudličky a poloviny spařených a oloupaných rajčat. Nakonec vmícháme zrna ze spařených kukuřičných klasů. Promícháme, vložíme do olivovým olejem vymazané zapékací nádoby, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme v troubě, až se vejce srazí a zezlátnou.

Poznámka: Nemáme-li čerstvou kukuřici, použijeme sterilovanou nebo v nouzi mraženou.

Masové kuličky se sýrovým krémem

Suroviny: Masové kuličky: 900 g mletého hovězího masa, 2 nahrubo nakrájené cibule, asi 180 g strouhanky, 2 vejce, lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, olej na smažení. Sýrový krém : 150 g lučiny nebo žervé s bylinkami a 150 g s česnekem, 450 ml zakysané smetany, 2 lžíce chilli omáčky, lžíce kečupu, 6 spařených a oloupaných rajčat, lžíce sekané petrželky.

Postup: Nejprve si připravíme krém: V míse rozmícháme oba druhy lučiny nebo žervé se zakysanou smetanou, přidáme na kostičky nakrájená rajčata, chilli omáčku, kečup, petrželku a ochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Masové kuličky: V míse smícháme mleté maso s cibulí, vejci, chilli kořením, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Důkladně prohněteme. Potom z hmoty tvarujeme kuličky asi 2 až 3 centimetry v průměru a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (nebo ve fritovacím hrnci) asi 6 až 8 minut. Hotové namáčíme do sýrového krému (studeného nebo horkého - podle chuti). Příloha: Kořeněné bramborové lupínky (paprika, chilli, grilovací koření apod.) nebo opečený toustový chléb.

NOVINKY:
25.8.2004
Nové fotky z naší cesty do Hedvábné stezce - Čína červen 2004

25.8.2004
Jsme zpět s mesíční cesty po Číně a je tu pár nových příběhů

10.5.2004
Tak a jsou tu nové příběhy z černé Afriky a jihovýchodní Asie

18.1.2004
Dodělal jsme nový Design, jak jsme sliboval a jako přídavek pár nových příběhů z Jižní Ameriky

13.1.2004
Pracuji na novém Designu

20.10.2003
Našel jsme si konečně čas a přidal jsem pár příběhů z našeho cestování po Asii a Americe

02.08.2003
Nové fotky z naší cesty do černé Afriky - Keňa, která se uskutečnila v červnu a červenci, BIG 5, safari, lidé, příroda, moře (255 fotek)

21.06.2003
Další příběhy z cestování po Indii

02.05.2003
Nové fotky z Maďarska - putování kolem Balatonu, termální lázně Heviz(54)

01.04.2003
Nové příběhy z cestování Indie, Thajsko, Střední Východ, ...

KUCHAŘKA:
Francouské speciality

Indická kuchyně

Pálivá mexická kuchyně

Americký Fast Food

PŘIŠTĚ:
Měsíční putování po Číně, budhistické chrámy, Čínská Zeď, svaté pohoří Wutai, uzbekové a kyrgyjci, přejezd pouští Taklamakan a 7 tisícové vrcholy u hranic s Pákistánem

Půlročním putování po Indických horách, pouštích a památkách

Objevování jihovýchodní Asie, thajské chrámy, indonézské ostrovy a džungle Malajsie

Tříměsíční stop po Austrálii, z Outbacku až na Gold Coast

ODKAZY:
Fotografie z Afriky a Blízkého Východu

Fotografie z Asie a Austrálie

N.Geographic

KOKTEJL

LIDÉ A ZEME

Stránky Cestování ve světě jsou na Internetu od 10. 12. 2002
O nás   Kontakt
Copyright © 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 Cestování po světě