Cestování po světě

Naše stránky jsou pro všechny, co rádi cestují, ať už s báglem na zádech a průvodcem v ruce nebo jen po stránkách knížek a cestopisů. Všem těm přejeme příjemné počtení a zábavu.


Turecko Po básníkovi Homérovi a snílkovi Schliemannovi jsme navštívili Troju i my (7871)

Mexiko Pozůstatky májských a koloniálních památek v Mexico City (54889)

Izreal Masadu jsme dobyli, ale byla to pěkná dřina do kopečka (5140)


NEJ FOTOGRAFIE
(15398) Usa
(15238) Indie
(14616) Čína
(11404) Keňa
(7947) Austrálie


NEJ PŘÍBĚHY
(54889) Mexiko Pozůstatky májských a koloniálních památek v Mexico City
(44890) Čína Jediná stavba viditelná z vesmíru - Velká čínská zeď
(39562) USA Socha Svobody - francouský dáreček a jeho historie
(31263) Egypt Jaká tajemství ještě před námi skrývají pyramidy v Gíze
(20656) Indie překrásné město Agra a monument lásky Tádž Mahal


HLEDEJ U NÁS
Hledej článek:
 
Hledej obrázek:
 


HLEDEJ VE SVĚTĚ
Seznam/Google:
  
 
Atlas
 


NASTAVENÍ
Přidat k oblíbeným  Přidat k oblíbeným

Nastavit tuto stránku jako domovskou  Nastavit jako výchozí

Pro rozlišení 800 * 600.
Poslední aktualizace 25.08.2004

Celkově přečteno článků 873374
  PÁLIVÁ MEXICKÁ KUCHYNĚ
Více informací o zemiFotografie z naší cestyJak jsme se sem dostali

Aztécká čokoláda a Tequilové svítání

Suroviny:Aztécká čokoláda: Mléko, polovina množství scezené zrnkové kávy, cukr krupice, celá skořice, muškátový oříšek, hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření. (Recept je orientační, bez udání přesných dávek).
Tequilové svítání: 1 díl tequily, půl dílu citrónové nebo limetové šťávy, 2 díly pomerančové šťávy (džusu), ostružiny, borůvky nebo černý rybíz na ozdobu (v nouzi kompotované), drcený led

Postup: Aztécká čokoláda: Mléko svaříme s cukrem a skořicí, přidáme scezenou zrnkovou kávu a trošku muškátového oříšku. Vyjmeme skořici, přisypeme strouhanou čokoládu a za stálého míchání svaříme, až se čokoláda rozpustí a pěkně začne pěnit. Podáváme teplé, ne horké.
Tequilové svítání: Širokou sklenici na stopce naplníme asi ze dvou třetin drceným ledem, zalijeme postupně tequilou, pomerančovou a následně limetovou (citrónovou) šťávou. Na povrchu zdobíme ovocem. Ihned podáváme.

"Mexický chléb" - kukuřičné placky Tortilas

Suroviny: 500 g kukuřičné mouky (v nouzi pšeničné hladké), 13 g sádla, vlažná voda.

Postup: Z mouky, sádla a vlažné vody si připravíme těsto jako na nudle, z něj uhněteme kuličky a vyvalíme je dotenka. Pečeme na suchém rozpáleném plechu v troubě, až se na povrchu vytvoří hnědé puchýřky. Plníme různými masovými, zeleninovými, rybími (včetně mořských plodů) směsmi, šunkou, sýrem apod., a nebo podáváme jako přílohu k většině pokrmů, kde bychom použili chléb nebo brambory.

Poznámka: Chceme-li se co nejvíce přiblížit původnímu receptu, postupujeme asi takto : Namočíme 1 kilogram čerstvých kukuřičných zrn (přibližně na půl dne), přidáme 50 g vyhašeného vápna (nebo jedlé sody) a v téže vodě vaříme až do úplného změknutí. Potom vodu slijeme, zrna propláchneme studenou vodou a důkladně (podle potřeby i vícekrát) semeleme v mlýnku na maso na hustou kaši. Z kaše vyválíme velmi tenké placky a pečeme na suchém plechu na dřevěném uhlí. Nemáme-li čerstvá zrna, můžeme použít i z konzervy, pak už nevaříme.

Chilli omáčka

Suroviny: 1 kg spařených a oloupaných rajčat, 80 dkg cibule, 10 zelených paprik i se semínky, 4 feferonky nebo pálivé papričky, vrchovatá lžička mletého zázvoru, 15 kuliček nového koření, 4 hřebíčky, lžička mleté skořice, vrchovatá lžička mleté papriky, 2 lžičky soli, asi 4dcl olivového oleje, 8 dcl kvalitního bylinkového octa, 4dcl cukru krupice.

Postup: Veškerou zeleninu nahrubo nakrájíme, podusíme doměkka na části oleje, přidáme koření, ocet, cukr, zbylý olej a vaříme do zhoustnutí cca 1 hodinu. Poznámka: Podáváme k rybám, minutkám i pečenému masu.

Zapečená kukuřice s vejci

Suroviny: 4 kukuřičné klasy, 16 vajec, 4 středně velké cibule, 400 g rajčat, 400 g zelených paprik i se semínky, olivový olej, sůl, hrubě drcený pepř.

Postup: Na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, papriku na nudličky a poloviny spařených a oloupaných rajčat. Nakonec vmícháme zrna ze spařených kukuřičných klasů. Promícháme, vložíme do olivovým olejem vymazané zapékací nádoby, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme v troubě, až se vejce srazí a zezlátnou.

Poznámka: Nemáme-li čerstvou kukuřici, použijeme sterilovanou nebo v nouzi mraženou.

Masové kuličky se sýrovým krémem

Suroviny: Masové kuličky: 900 g mletého hovězího masa, 2 nahrubo nakrájené cibule, asi 180 g strouhanky, 2 vejce, lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, olej na smažení. Sýrový krém : 150 g lučiny nebo žervé s bylinkami a 150 g s česnekem, 450 ml zakysané smetany, 2 lžíce chilli omáčky, lžíce kečupu, 6 spařených a oloupaných rajčat, lžíce sekané petrželky.

Postup: Nejprve si připravíme krém: V míse rozmícháme oba druhy lučiny nebo žervé se zakysanou smetanou, přidáme na kostičky nakrájená rajčata, chilli omáčku, kečup, petrželku a ochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Masové kuličky: V míse smícháme mleté maso s cibulí, vejci, chilli kořením, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Důkladně prohněteme. Potom z hmoty tvarujeme kuličky asi 2 až 3 centimetry v průměru a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (nebo ve fritovacím hrnci) asi 6 až 8 minut. Hotové namáčíme do sýrového krému (studeného nebo horkého - podle chuti). Příloha: Kořeněné bramborové lupínky (paprika, chilli, grilovací koření apod.) nebo opečený toustový chléb.

NOVINKY:
25.8.2004
Nové fotky z naší cesty do Hedvábné stezce - Čína červen 2004

25.8.2004
Jsme zpět s mesíční cesty po Číně a je tu pár nových příběhů

10.5.2004
Tak a jsou tu nové příběhy z černé Afriky a jihovýchodní Asie

18.1.2004
Dodělal jsme nový Design, jak jsme sliboval a jako přídavek pár nových příběhů z Jižní Ameriky

13.1.2004
Pracuji na novém Designu

20.10.2003
Našel jsme si konečně čas a přidal jsem pár příběhů z našeho cestování po Asii a Americe

02.08.2003
Nové fotky z naší cesty do černé Afriky - Keňa, která se uskutečnila v červnu a červenci, BIG 5, safari, lidé, příroda, moře (255 fotek)

21.06.2003
Další příběhy z cestování po Indii

02.05.2003
Nové fotky z Maďarska - putování kolem Balatonu, termální lázně Heviz(54)

01.04.2003
Nové příběhy z cestování Indie, Thajsko, Střední Východ, ...

KUCHAŘKA:
Francouské speciality

Indická kuchyně

Pálivá mexická kuchyně

Americký Fast Food

PŘIŠTĚ:
Měsíční putování po Číně, budhistické chrámy, Čínská Zeď, svaté pohoří Wutai, uzbekové a kyrgyjci, přejezd pouští Taklamakan a 7 tisícové vrcholy u hranic s Pákistánem

Půlročním putování po Indických horách, pouštích a památkách

Objevování jihovýchodní Asie, thajské chrámy, indonézské ostrovy a džungle Malajsie

Tříměsíční stop po Austrálii, z Outbacku až na Gold Coast

ODKAZY:
Fotografie z Afriky a Blízkého Východu

Fotografie z Asie a Austrálie

N.Geographic

KOKTEJL

LIDÉ A ZEME

Stránky Cestování ve světě jsou na Internetu od 10. 12. 2002
O nás   Kontakt
Copyright © 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 Cestování po světě